Cosplayn esityskisan tuomarit

Animeconin sunnuntain esityskisan tuomarit esittäytyvät!

Jani ''Cidi'' Laukkanen

”Odotan innolla esityskilpailun osanottajia, heidän esityksiään ja miten he saavat tuotua hahmot eloonsa lavalla. Nähdään Kuopiossa! O/”

22-vuotias teatteritekniikkaa/lavastusta opiskeleva cosplay-harrastaja, joka on vuodesta 2010 aktiivisesti kiertänyt conilavoja kisaamisen sekä muun improvisaatioteatterin merkeissä. Janille cosplay ei ole vain puvussa olemista. Jotta siitä saataisiin kaikki irti, pitää pyrkiä olemaan hahmo itsessään persoonaa ja liikehdintää myöten; tätä Jani arvostaa todella paljon ja varmasti odottaa kisaajilta.


Meri "Umiyo" Laitinen

Kuva: Tomasz Niewiarowski

"Hyvä ystäväni Siiri ei pääsekkään tulemaan Animeconiin, joten lyhyellä varoitusajalla tulin hänen sijaisekseen. Odotan kovasti että pääsen näkemään taas hienoa pukuloistoa ja toinen toistaan mielenkiintoisempia esityksiä. Harjoitelkaa ahkerasti, sillä harjoitus tekee mestarin! ;) "

Meri aloitti cossaamisen 2008 ja ensimmäisen kerta oli saman vuoden Animeconissa. Vasta 2009 sai hän tehtyä itse oman pukunsa, sillä aiemmin tämän äiti ei antanut lupaa käyttää ompelukonetta, ilmeisesti pelossa että se räjähtää tai jotain jos Meri siihen koskisi. Vuonna 2013 hän oli mukana ensimmäisessä Suomen joukkueessa Ruotsissa edustamassa NCCssä. Kisalavoilla on tullut pyörittyä sen lisäksi enemmän ja vähemmän - seuraavaksi näemmekin hänet sitten WCS-karsinnoissa Traconissa. Meri ei pidä itseään mitenkään "ammattilaisena". Vaatetusalaa ei olla opiskeltu vaan opitut taidot ja tiedot on tulleet ihan käytännön (ja kantapään) kautta. Joulukuussa Meri valmistuu eläintenhoitajaksi.


Siina Kaakinen

”Esitys on hyvä, kun siinä on jokin kipinä luoda jotakin uudella tavalla. Hyvin harjoiteltu esitys erottuu selvästi muista ja ryhmässä kaikkien tulee olla täysillä mukana, sopiva pilke silmäkulmassa. Esityksen tulee aueta myös henkilölle, joka ei ole perehtynyt lähdemateriaaliin.”

24-vuotias jyväskyläläinen Siina on harrastanut cosplayta kohta 10 vuotta, useimmiten pari- tai ryhmäcosseissa. Ensimmäisen kerran hän kokeili esityskisaamista vuoden 2011 Animeconissa ja 1. sijahan sieltä napsahti. Tämänkin jälkeen on kisalavoja nähty niin esiintyjän kuin tuomarin roolissa. Kisatessa esityskisat ovat aina olleet se Siinan juttu. Hän rakastaa esitysten tekemistä ja on ryhmässä yleensä käsikirjoituksen ja koreografian luoja. Siina on myös harrastanut ryhmätanssia 10 vuotta SM-tasolla.

Sponsorit

Cosplayn yksilökisan tuomarit

Animeconin yksilökisan tuomarit esittäytyvät!

Henna ”YamiAeris” Ruokolainen

Kuva: Krista Kokki

”Jokainen on itsensä pahin kriitikko. Etenkin yksityiskohdat ja mallinmukaisuus ovat pointteja mihin aion, omista mieltymyksistä riippumatta, keskittyä tuomaroinnissa”

Kuopiolaisen Hennan ensimmäinen cosplaykokemus oli vuoden 2006 Nekoconissa ja nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, asuja on takana reilut kaksikymmentä. Hän on suorittanut vaatetusompelijan perustutkinnon ja ompelukisällin ammattitutkinnon sekä tehnyt työkseen erilaisia ompelijan hommia. Ei siis ihme, että vahvuudet cosplaysaralla löytyvät nimenomaan kaavoituksen, istuvuuden, kangasvalintojen ja ompelujäljen puolelta. D.Gray-man on hennalle hyvin lähellä sydäntä, mikä näkyy myös hänen cossihistoriassaan.


Aino ”Rullarinkeli” Peltokoski

Kuva: Sami Räbinä

”Omat vahvuudet harrastuksessa yleisesti ovat periksiantamattomuus ja lehmänhermot yrittää uudestaan ja uudestaan niin kauan, että haluttuun lopputulokseen päästään. Iloiset värit ja söpöt disainit saavat sydämmeni sykkimään, vaikkei kyseisiä pukuja omasta kaapista välttämättä paljoa löydy.”

Aloittanut cosplayn vuonna 2007 ilman aijempaa kokemusta käsitöistä tai esiintymisestä. Nyt cosplaykilpailuja on takana parisenkymmentä, niissä mainetta ja kunniaa on tullut niitettyä niin parina, yksin kuin ryhmässäkin – näistä mainittakoon World Cosplay Summitin Suomen edustajaparin toinen osapuoli vuosimallia 2015. Asut, jotka tarjoavat aina jotain uutta haastetta, pirteitä värejä, hyvää liikkuvuutta ja yksityiskohtia ovat Ainolle mieleen. Myös urheileminen on kivaa, tanssiminen on ihanaa ja hän pelkää hehkulamppuja..


Kaisa ”Sonoko” Sarvela

Kuva: Sami Räbinä

”Parasta cosplayssa on itsensä jatkuva kehittäminen ja haastaminen. Pidän erityisesti kauniista käsityön jäljestä ja pienistä yksityiskohdista. Cossattavissa hahmoissa yleensä mielistyn tyttömäisiin tyttöihin, mutta ääripoikkeuksiakin löytyy pari!”

Vaatetusompelijaksi opiskeleva Kaisa on cosplayannut vuodesta 2008 ja on esiintyvän cosplayryhmän Operaatio Fredrik jäsen. Hän on cosplayssa laumaeläin eli tykkää pukuilla pareina ja ryhmässä mistä todisteena kolme World Cosplay Summit kisakarsintaa – viimeisimmästä lohkesi paikka Ainon kanssa WCS-edustajaksi vuodelle 2015. Parasta ja pahinta cosplayssa on hänen mielestään uusien tekniikoiden ja työtapojen oppiminen. Kaisan vahvuudet cosplayssa ovat pikkutarkkuus ja sinnikkyys ja heikkouksina propit sekä ajanhallinta. Lisäksi hän tykkää kutomisesta, elukoista ja tiiliskiven paksuisista kirjoista.


Niila Pieviläinen

Kuva: Linda Turunen

”Proppi puolen tuomari. Propit on tällä hetkellä intohimoisin puoli cosplayssa ja ne vain jotenkin onnistuu parhaitten. Ompelinen on kivaa jos materiaalina ei ole tahmeaa keinonahkaa. Haasteet on mun paras kaveri”

Netissä Wheowerinakin tunnettu Mira on harrastanut cosplayta vuodesta 2009, pukuja on tehty reilut parikymmentä ja kisoissakin on tullut muutamaan otteeseen pyörähdettyä. Cosplayaa sellaisia hahmoja, joita rakastaa ja nykyisin puvut ovat pitkälti nk. ”länkkäripukuja” eli peräisin elokuvista/tv-sarjoista ja peleistä. Cosplayssa hän on täysin itseoppinut ja koulutus on media-assistentti eli erikoistunut video- ja äänituontantoon. Omassa cosplayn teossa heikoin osamisalue on ehdottomasti peruukit.


CMV-kisan tuomarit

Cosplay Tour Europe

Hyvä CMV riipaisee sydäntä ja saa nauramaan sarjaakin tuntemattoman katsojan. Lainaten haastateltavaamme Fiaa Vändetta Cosplaysta: "CMV:ssä toimitaan kuten nimestä voi päätellä: cossaat ja teet siitä videon, jossa on musiikkia. Kerää ystäviä, hanki tarvikkeita ja jonkinlainen editointiohjelma. Lähde kuvaamaan, pidä hauskaa, tule takaisin. Editoi, itke, kuole sisäisesti joka kerta kun jokin menee pieleen ja lataa YouTubeen."

Viime vuonna kuvaamamme dokumenttielokuva cosplaysta Euroopassa on tutustuttanut meistä jokaisen videokuvaamiseen perin pohjin. Meistä jokainen on tätä ennen myös ollut mukana erinäisissä videoprojekteissa, joten niin editointiohjelmat, tarinoiden analysointi ja kuvakulmat ovat erikoisalaamme. Cosplay musiikkivideota tehdessä juonen ei tarvitse olla monimutkainen, tärkeintä on että katsoja ymmärtää mitä kuvausryhmä haluaa kertoa. Cosplaykuvien tapaan CMVssä tarkoituksena on hahmojen henkiin herättämisen lisäksi luoda myös näitä ympäröivä maailma. Kaikki tarinasta leikkauksiin ovat kuvausryhmän itse tekemiä, alusta asti harkittuja. Maagisimmat videot saavat katsojan unohtamaan täysin ympäröivän maailman ja leikittelevät katsojiensa tunteilla.
Facebook: Cosplaytoureurope
Youtube: cosplaytour

Kira ”Kira” Nieminen

Odotan mielenkiinnolla Suomen ensimmäistä CMV-kisaa ja sen antia. Tuomarina toimiessa editointipuolen ihmisenä minua kiinnostaa etenkin nähdä efektien ja materiaalin tasapainotus videoissa sekä erilaiset ideat, joiden pohjalta CMV:itä on lähdetty toteuttamaan.

Olen aloittanut sekä videoeditointi- ja cosplayharrastukseni maagisena vuonna 2006. Olen pääasiassa AMV-editoija, mutta kosketusta löytyy myös CMV:hin. Minut on saatettu nähdä cosplaykisoissa toisinaan, mutta AMV-kilpailuissa olen ollut aktiivinen osallistuja vuodesta 2012 lähtien. Cosplaykilpailuissa sijoituksia löytyy yksi, mutta AMV-sijoittumisia on kertynyt yhdeksän soolona ja kaksi yhteistyönä. Kunniamainintoja AMV-kisoista on kertynyt viisi. Omassa editoinnissani teen eniten draama-, romantiikka- ja tarinapainotteisia videoita, mutta kokemusta on muiltakin osa-alueilta.
Twitter: Kira_Yukira
Youtube: Kirarell

Elina Rimpiläinen

Olen harrastanut cosplayta liki 11 vuotta ja ryhdyin videobloggaamaan harrastuksestani alkuvuodesta 2010. Cosplay-meriittien listalta löytyy muutama edustuspaikka kansainvälisissä arvokisoissa sekä muita satunnaisia sijoituksia sieltä täältä. Videopuolella olen erikoistunut vääntelämään naamaani mitä mielikuvituksekkaimmilla tavoilla samalla, kun avaudun skenen lieveilmiöistä ja trendeistä.

Hyvä CMV voi olla mitä tahansa musiikkivideon ja lyhytelokuvan väliltä. Oleellista on, että tekijät ovat saavuttaneet sen, mitä ryhtyivät tekemään, videon tarkoitus aukeaa myös katsojalle ja parhaassa tapauksessa koskettaa, ja saa painamaan replay-nappia uudestaan ja uudestaan. On mahtavaa, että CMV:t ovat tulleet jäädäkseen Suomeenkin ja on siistiä nähdä, minkälaisia videoita kilpailuun on lähetetty.
Facebook: ElinaCosplay
Youtube: fokushii